Odkazy

Studium

2014–2021 Nová média 2, AVU (Anna Daučíková, Kateřina Olivová, Darina Alster)
2019–2020 stáž na Staatliche Hochschule für Gestaltung, Karlsruhe
2018 Socha 2, AVU (Tomáš Hlavina)

Popis diplomové práce

Život s nepřítelem

Život s nepřítelem Dávida Brny využívá příběh, který byl uveden v populárním dokumentárním pořadu s názvem Nestvůry ve mně. Ten se původně točí kolem mladé finanční pracovnice Wendy, kterou jednoho dne začne nesnesitelně bolet hlava. Po mnoha lékařských vyšetřeních se zjistí, že má v těle parazita, jenž jí znemožňuje vykonávat každodenní činnosti. Po řadě neinvazivních léčebných zákroků se zdá, že je parazit poražen – ale není. Zjišťujeme, že parazit se usadil v mozku a není možné ho odstranit. Aby Wendy přežila, je nutná operace. Cílem operace není zbavit se parazita, ale upravit tělo Wendy tak, aby s parazitem dokázalo fungovat.

Dvě aktérky, Wendy a Paula, ve videu Dávida Brny komunikují s kamerou ve velmi stylizovaném prostředí, které připomíná několik prostorů úzce spjatých s neoliberálními představami o člověku – nemocnici, školu a korporát. Neexistují zde žádné hranice a jednotlivé prostory spolu plynule komunikují.

Brna převzal původní příběh ze seriálu ve formě audio stopy, ale místo medicínské kuriozity s ním pracuje v kontextu kultury výkonu. Perspektiva parazita se změnila z vnitřní na vnější, ze soukromé na veřejnou. Autor odsouvá biologické aspekty parazita do pozadí a zaměřuje se na ty společenské a politické. Klade si otázky typu: Kdo je tu parazit? A jak se změníme, abychom s ním mohli žít? Nebo jsme se již změnili?