Odkazy

Studium

2023–2024 FAMU, Katedra režie
2018–2024 Malba 3, AVU (Josef Bolf, Jakub Hošek)

Popis diplomové práce

Bradavicova mela

Adina Šulcová je režisérka a scenáristka kultovních DIY kraťasů Modlitba za BrianuSpiknutí holčičích hoven. Se svými filmy provokuje, baví a vyvolává nejednu otázku. Spiknutí Holčičích hoven bylo v roce 2023 nominováno na Ceny české filmové kritiky. Rouhavý humor s občasným přesahem do fekálna, spontánní punková estetika, postavy s rovnocennou mírou „debility“ a lidskosti.

Adina Šulcová je také autorkou populární divadelní hry Shrex: Hra o přežití.

Během studií na AVU se nejprve věnovala malbě a potom začala tvořit kreativní duo s Matějem Čechem (hudebník Mat213, Podcast Swag), se kterým ji od začátku pojil podobný smysl pro humor a společný zájem o vytváření „contentu“ pro gen Z. Matějovi v minulosti vytvořila i několik hudebních klipů. Oba se podíleli na animovaném seriálu Eastfield. Nyní v rámci platformy GoOut spoluvytváří satirický komediální pořad Podcast Swag. V postironicky laděném Swagu je uváděn i autorský segment Bradavicova mela, jež je i součástí její diplomové práce.

Bradavicova mela je Harry Potter parodie, k níž Adinu Šulcovou inspiroval fenomén „potterheadství“, který má vysoký potenciál generovat otravnost. „Potterheads“ jsou hardcore fanoušci filmů a knih o Harrym Potterovi. Nálepka potterheadství bývá velice často přisuzována mileniálům. Tato generalizace autorce natolik vyhovuje, že ji inspirovala k vytvoření gen Z postironické parodie na rozličná, nevědomky „cringy“, milenialská komediální videa s tematikou Harryho Pottera. Užívá v ní klasické postupy s audiovizuálním médiem (střih atd.) a navazuji na svoji předešlou tvorbu, která jí otevřela dveře i do oficiálních televizních struktur.