Studium

2017–2023 Socha 1, AVU
2022 stáž Škola výtvarného umění v Kankaanpää
2021 stáž Královská akademie výtvarných umění v Antverpách

Popis diplomové práce

Materiál nehmotného

#spiritualita #materiál #samodanost #emanace #holismus

Čeho se týká vaše diplomová práce?

Zabývá se tématem spirituality, které jsem roky odkládal a zvažoval. Věnuji se tematizaci spirituality, ať už té nábožensko-institucionální, tak i té nenáboženské, skrze témata prostoru, světla, materiálu a měřítka. Vytvářím prostor pro zastavení a prožití spirituální zkušenosti. Ovšem daleko větším impulsem pro mě bylo otevření a zpracovaní otázky prožívaní spirituality, kterou snad otevřu i v divákovi.

Čemu se věnujete kromě diplomové práce?

Vyučování bylo odvěkou součástí práce výtvarných umělců a řemeslníků a pro mě se stalo přirozeným rozvinutím mé vlastní práce. Když poslouchám studenty, vidím, jak vnímají a zobrazují svět. Výuka mě nutí znalost přesněji verbalizovat a to mi umožňuje se rozvíjet. Také je pro mne zajímavé dozvědět se více o lidech než jen o jejich „produktech“.

Jinak se rád zabývám řemeslem i mimo jeho službu pro „umění“. Při přijímačkách na AVU jsem byl tázán, zda pocházím z „umělecké rodiny“. Odpověděl jsem ve smyslu, že v mé rodině je více zastoupeno řemeslo a toho si považuji.

V jakých podmínkách byste chtěli*y vytvářet svou diplomovou práci?

Uměl bych si představit nějaký starý zapadlý statek v podhůří, kde bych běhal po kopcích a z povalených stromů a klacků si řezal trámy. Hory mě vždy přitahovaly více než vody. A „samota“ více než město.

Jak by podle vás mělo vypadat završení vašeho studia na AVU, kdyby to nebylo obhajobou diplomové práce?

Na završování studia jsem zatím ani nepomyslel (ale pravda, na AVU už nebudu). Obhajoba diplomové práce pro mě nepředstavuje jeho vrchol. Pro mě „diplomovou prací“ je „celý rok“ tvorby a uvažovaní. Tedy je to pro mě hodně o procesu, nikoli jen o výsledku. Proces se podle mě hodně opomíjí (pokud dílo na procesu přímo nestaví). Také jedním dechem dodávám – a koho to vůbec zajímá… Snažím se vyhledávat ucelený pohled na věc a nedávat na doxa. Tím se lehce vracím k předchozí vyhýbavé odpovědi a znova se odpovědi lehce vyhýbám.