Odkazy

Studium

2021–2024 Nová média 2, AVU (Kateřina Olivová, Darina Alster)
2023 pracovní stáž na TROP institutu pro umělecký výzkum, Ljubljana (Maja Smrekar), Slovinsko
2023 stáž Královská akademie výtvarných umění v Antverpách, In Situ3, Belgie
2018–2022 AVU, Intermédia I (Milena Dopitová)
2021 stáž UMPRUM, Ateliér hostující umělkyně (Maja Smrekar)
2020 stáž AVU, Ateliér hostující umělkyně (Paulina Olowská)

Popis diplomové práce

CorpUs SCOBY

Zlata Ziborova se zabývá ekofeministickou posthumanistickou teorií a mezidruhovými vztahy. Pracuje s organickým odpadem, bakteriemi, kvasinkami a zvířaty a využívá materiály produkované vlastním tělem.

V projektu CorpUs SCOBY se zaměřuje na poetický výzkum mezidruhových vztahů a významnou podobnost lidské tělesnosti s ne-lidskými/více-než-lidskými tvory a entitami.

Prozkoumává tyto vztahy společně se symbiotickou kulturou bakterií a kvasinek (zkráceně SCOBY), která metabolizuje cukry a kofein pro nápoj kombucha a jako vedlejší produkt vzniká bakteriální celulóza, která se podobá lidským tkáním a kůži.

Základem projektu je nádoba z recyklovaného skla, ve které se rodí na základě objemu fermentační tekutiny různé „bytosti“. Vystavěné prostředí skleněné „dělohy“ tak nese úlohu biologické entity otevírající prostor pro koexistenci a interakci mezi lidmi a mikrobiálním životem. Autorka vystupuje jako mikrobiálně situovaná tělesnost, která osahává, ochutnává, opečovává, očichává, povídá si a pozoruje tuto bohatou kulturu v provázaném vztahu. Ve vztahu, ve kterém rozpouští své jednotné , aby mohla dosáhnout na možnost množného my. [1]

1. Bakteriální celulóza se v její práci stává metonymií lidského mikrobiomu, který v současnosti prochází mnohými proměnami. Některé jsou vědomé, jiné jsou důsledkem klimatických a environmentálních změn. Mikrobiom i znečištění nás spojují, a to už od stadia embrya plovoucího v plodové vodě, napříč kontinenty i biologickými druhy, jako evoluční cesta skrze prostor a čas. Bakterie, kvasinky a jiné oku neviditelné entity tak přebírají roli svědka a prostředku naší společné cesty.