Studium

2021–2024 Nová média 2, AVU (Kateřina Olivová, Darina Alster)
2018–2021 FAMU, Imaginativní fotografie (Rudo Prekop, Nina Šperanda)

Popis diplomové práce

Tohle téma se mě netýká

Diplomová práce Karolíny Schön se zaměřuje na komplexní problematiku vyhoření v kontextu umělecké tvorby a nejistoty v dnešním světě.

Jakými způsoby se můžeme nově vztahovat k odpočinku, únavě, zotavení? Jak bude vypadat svět po „velkém vyhoření“? (The Great Burnout?)

Ve světě procházejícím množství krizí poháněných extraktivní a vyčerpávající silou kapitalistické práce atomizovaných jedinců projekt prezentuje příběhy a obrazy ze světů, ve kterých je relax a odpočinek stále ještě možný – navzdory jeho pokřivené, monstrózní aktuální podobě. Práce se neomezuje pouze na osobní boj Karolíny Schön s vyhořením. Noří se do hlubin této problematiky společně s Annou Chrtkovou a Matyášem Grimmichem z uměleckého kolektivu MONIKA, který funguje napříč obory, využívá a ohýbá terapeutické, audiovizuální, performativní a narativní praxe. Operuje jako jedno tělo, trojhlavá saň využívající ve své tvorbě text, obraz, akci i objekt jako nástroj k utváření paralelních realit, které mohou sloužit jako trenažér pro realitu. Vychází z experimentální umělecko-výzkumné praxe, jejímž cílem je odmítnutí individualismu a plnění společných snů a přání.