Studium

2020–2023 Architektura, AVU
2021–2022 stáž, Grafika 2, AVU
2014–2020 ČVUT, Fakulta architektury

Popis diplomové práce

Promised Pankrác

#spolupráce #udržitelnost #obytná ulice #obyčejnost #atmosféra

Čeho se týká vaše diplomová práce?

Pankrác, část města, která byla několikrát překreslena, přestavěna a znovu kouskovitě navržena. Je v současnosti místem největších a nejabsurdnějších administrativních budov, které vznikaly jako houby po dešti. Na Pankrácké pláni tak bují bezmyšlenkovitá výstavba uprostřed dopravních patových situací. Nepřekročitelná modernistická aura magistrály rozřízla Pankrác napůl. Zdá se, že tahle šestiproudá a těžko zpochybnitelná silnice je zatím tou největší překážku tohoto místa… Anebo ne?

Představujeme si, jaké by bylo město bez dálničního průtahu. Město, kde auta nekralují veřejnému prostoru a kde zastupitelé a úřady aktivně řeší bytovou krizi.

Moje diplomová práce se věnuje obyčejné ulici na okraji tohoto prázdného místa uprostřed Pankráce. Hvězdova a Sdružení je klidná a vlastně ne moc významná ulice, která dnes podjíždí magistrálu. Na jedné straně prochází mezi vakuem Reitknechtky a družstevní výstavbou první republiky a 50. let a na straně druhé vede mezi sídlištěm Pankrác II z 60. let a pankráckým pentagonem, který je místem věží, administrativních budov a obřího nákupního centra Arkády Pankrác.

Ve své práci hledám novou a zároveň starou podobu obytné ulice jako místa pro žití.

Čemu se věnujete kromě diplomové práce?

Trochu se teď snažím dělat aktivismus, ale nemám na to čas a to mě štve.

V jakých podmínkách byste chtěli*y vytvářet svou diplomovou práci?

V klidu, v pohodě a v teple. A bez finanční tísně.

Jak by podle vás mělo vypadat završení vašeho studia na AVU, kdyby to nebylo obhajobou diplomové práce?

Klidně nějakým dlouhodobějším projektem, kde není tak striktní časové rozvržení a jasný konec, kdy a co se musí odevzdat. Nebo naopak ukončit školu jen dalším semestrem obyčejné práce v ateliéru. Těžko říct, jestli by se dal vůbec někdy poslední projekt dělat bez toho neustále přítomného pocitu, že je ten poslední.