Studium

2016–2023 Grafika 2, AVU
2020–2021 stáž, Nová média 2, AVU
2018 stáž, AVU, Ateliér hostujících umělkyň Mudy Matthis a Sus Zwick
2018 stáž, UMPRUM, Ateliér s hostující umělkyní Marie de Brugerolle

Popis diplomové práce

Příběhy my

#společenství #individualita #psychické zdraví #kresba

Čeho se týká vaše diplomová práce?

Píšu příběhy. Píšu příběhy z různých stran spektra společenství: když je společenství v absenci, píšu o úzkostech, opuštění, individualismu – o nemožnosti navázat vztah. Píšu o zásazích společenského systému – který není společenstvím – do individuálního zdraví a nemoci. A na druhé straně, když se společenství stává monstrózním, píšu příběhy o tom, jak se společenství stává falešnou jednotou. Já se rozpouští v my. Ze společenství se stává místo postavené kolem násilí. Snažím se skrze příběhy mapovat téma společenství – a často jeho absenci. Snažím se pochopit, co to společenství vlastně vůbec je, co je za tou myšlenkou za další témata a touhy. Když už nevím, kudy s příběhy, které jsou částečně smyšlené a částečně z mého bezprostředního okolí, snažím se jít skrz kresbu. Začalo to jako ilustrace příběhů a pokračuje to jako pokus zachytit společenství beze slov a možná tím najít přiléhavější způsob, jak ho popsat.

Čemu se věnujete kromě diplomové práce?

Dlouhodobě spolupracuji s Annou Chrtkovou a Karolínou Schön, se kterými pracujeme na pomezí workshopu, performance a videa a mluvíme o tématech kolektivity, zdraví a nemoci. Kromě toho pracuji v neziskovce, kde pracuji se skupinami často označovanými za nemocné – protože v nich probíhá násilí nebo šikana – , kde se snažíme hledat, jestli to existuje, nějakou dobrou formu společenství.

V jakých podmínkách byste chtěli*y vytvářet svou diplomovou práci?

Většinu doby svého studia na AVU jsem měl problém najít, kam se zařadit. Celou dobu jsem byl rozkročený mezi různými obory, které možná nesouvisejí s vizuálním uměním. AVU bych přál, aby byla víc připravená na mezioborovou spolupráci a myšlení.

Jak by podle vás mělo vypadat završení vašeho studia na AVU, kdyby to nebylo obhajobou diplomové práce?

Myslím, že obhajování je asi to poslední, co by se mělo dít. Čekám na určitou demytizaci umění na AVU. Možná bychom mohli absolvovat nějakým plánem, jak použijeme svoje umělecké dovednosti po škole a jak přežijeme.